Egészségessé válni, harmóniában élni – Összhangban maradni

Minden ember azt hiszi tudja mi az az egészség, mégis csak akkor figyelünk fel rá, amikor nélkülöznünk kell..

Rengeteget olvashatunk arról, hogy akkor vagy egészséges, ha mozogsz, sportolsz, megfelelően táplálkozol…, még a világ egészségügyi szervezetei is úgy fogalmaztak, hogy az egészség nem más, mint „a betegség távolléte”.

Úgy gondolom ennél azért sokkal több. Ugyanis az egészség nem más, mint különböző folyamatok harmonikus összjátéka.

Nem gépek vagyunk, nem csak csontokból, izmokból, idegekből, szervek összességéből állunk. Az ősi tudósok, gyógyítók tudták ezt. Tudták, hogy a test-lélek és szellem kölcsönösen befolyásolják egymást és összeköttetésben állnak mindennel, mi körülvesz minket – a többi emberrel, a természettel, még a csillagokkal is.

Hova lett mára már ez a szemléletmód? Ez a tudás? Az, hogy betegség valójában akkor keletkezik, ha az ember kibillen az egyensúlyából. Amikor már nem képes fenntartani ezt a sokszínű életnek nevezett remekművet.

Az egyensúly nem azt jelenti, hogy minden meseszép és folyton tökéletesen élem meg a napjaimat. Az egyensúlyhoz ugyan úgy hozzátartozik a jól adagolt túlzás és a megrázkódtatás is. Szükségünk van ezekre, hogy rájöjjünk, milyen lehetőségeink vannak és, hogy hogyan tudnánk még inkább kibontakozni.

Az egyensúly számomra sosem 50-50% jelent, hanem azt, hogy tudom, mikor van a teljes fókuszom a munkámon és mikor a lazuláson, mikor figyelek oda teljes mértékben az étkezésre és mikor eszem meg anyukám isteni almáspitéjét.

Sok év tapasztalata árán jöttem rá a saját egyensúlyi állapotomra, amikor is a végletességeket felváltotta a harmónia. Ugyanis a végletesség mindig valaminek a hiánya. Ha így élünk mindig nélkülözünk valamit és ez hosszútávon átbillen egyik oldalról a másikra.. pont, mint egy libikóka. Eszméletlen fárasztó és kimerítő így élni, még akkor is, ha eleinte észre sem vesszük.. viszont idővel a testünk elkezd jelezni.

Testünknek folyamatosan szüksége van a megfelelő odafigyelésre és ápolásra, az életkornak megfelelő szintű mozgásra, hogy a lehető legjobb teljesítményt tudja nyújtani. De megfeledkezünk arról, hogy a testünk összeségéhez az érzelmeink, gondolataink, ösztöneink éppoly fontos szerepet játszanak. Sőt.. a tudatunk, a beállítottságunk az, ami részt vesz a testünk, szervezetünk sorsáról való döntésben.

Ez tulajdonképpen azt jelenti, hogy minden gondolatunk, érzelmünk hatással van ránk és a környezetünkre. Vagyis dönthetek úgy, hogy egy adott szituációban mérgelődök és dühös vagyok és az is maradok..(és itt most a hosszú ideig beleragadt érzelmi állapotokról beszélek leginkább, mert az érzelmeink minden aspektusát az adott pillanatban jó és érdemes is megélni) és akkor közelebb is kerültem egy gyomorfekélyhez vagy szívpanaszhoz.. vagy úgy is hozzáállhatok, hogy megélem, megértem, átérzem és tovább áramoltatom azt, ami épp megszületett bennem, tudatosítom magamban, hogy vajon mi nyomta be nálam azt a bizonyos piros gombot és mosolyogva folytatom a napom. ?

A beállítottságunk sok mindent befolyásol és sok mindenről dönt. Kezedben a kulcs, benned a tudás. Ideje újra észrevennünk ezeket az összefüggéseket.

És valójában mérhetetlenül hálásnak kellene lennünk. Gondoljunk bele, hogy testünk éveken, évtizedeken át mindent megbocsát.. a túlzott alkoholfogyasztást, a nem alvást, a helytelen táplálkozást, a stresszt, a természet ritmusának semmibe vételét.. testünk egy valóságos csoda és mi mégsem becsüljük meg eléggé.. Vagy mit sem törődve vele hagyjuk hanyatlani (nulla mozgás és helytelen táplálkozás), vagy folyton csak megerőszakoljuk és túlhajszoljuk a végkimerülésig.. (még több edzés, még szigorúbb diéta..).

Azt mondom szükségünk van ezekre a végletes megtapasztalásokra, hogy rádöbbenjünk saját ritmusunkra és harmóniánkra. És azt is tudom, hogy bátorság kell ahhoz, hogy bizonyos szokásunkból felálljunk és elkezdjünk másképp működni. Bátorság kell a felismeréshez, hogy lehet ezt másképp is. Bátorság kell, hogy megteremts egy harmonikus életet, ahol már tapasztaltál és tudatában vagy hogyan működik a tested, hol annak a teljesítőképességed határai, tudod mi a jó neked és, hogy számodra mit is jelent egy egészséges egyensúly megteremtése. Ez annak a bátorsága is, hogy felelőséget vállalsz az életedért, hogy tudod, amit vetsz, úgy aratsz. Hogy tisztában vagy vele, hogy a magasságokkal mélységek is járnak, hogy a hullámvölgyekben ott vannak a hullámhegyek is. Ez az élet ritmusa és legnagyobb szépsége. Ez a harmónia. Pont úgy, mint a természetben, hogy a virágok elhervadnak, aztán újra kinyílnak, úgy táncolnak bennünk is a különféle mélységek és magasságok. Tanulj a természettől, ismerd fel magadban a lentet és fentet és tedd barátoddá a mélységeket is. Ez is Te vagy. Nem megszűntetni kell, hanem szeretettel körülölelni és odafigyelni. <3

Fordulj még ma minden egyes részedhez, gondolatodhoz, tettedhez, érzésedhez szeretettel, ismerd fel, hol működtetsz végleteket, tudd, hogy az egyensúly nem feltétlenül 50-50% és teremts harmóniát magadban és magad körül.

„ Oly kellemes egyszerre kutatni a természetet és magunkat, sem rajta, sem saját szellemünkön nem tenni erőszakot, hanem a kettő kölcsönhatásában egyensúlyba hozni egymással.”

Kívánom, hogy lásd meg az összefüggéseket és maradj összhangban mindennel és mindenkivel, leginkább önmagaddal. „Ahogy kint, úgy bent, s ahogy fent, úgy lent”