Mosolyogjunk bele huncutul a világba

Emlékszel még milyen érzés ártatlanul, őszintén, nyitott szívvel, a boldog csodálkozás állapptában élni a pillanatokat? Mert gyermekként biztosan tudtad, vagy ha nem is voltál ennek tudatában, teljes hittel meg voltál győződve arról, hogy ilyen az élet. Mágikus, varázslatos, tele csodákkal.

Mára ezt már elfelejtettük. Belefeledkezünk a kívülről jövő információtengerbe, abba, hogy mit mondanak mások, a napi rutinba, a kötelező véget nem érő elfoglaltságokba.. Elfelejtettük, hogy a legnagyobb erő, védelem és biztonság valójában a szeretet. És ha szeretet van a szívedben, akkor sérthetetlen vagy.

Nézz bele mélyen egy kétéves szemébe. Ott meglátod azt az ártatlan bizalmat, nyíltszívűséget, spontán örömöt, amit valahol elvesztettél útközben. Elfelejtettünk játszani, csak úgy örülni, elfelejtettünk őszintén, könnyedén kommunikálni. Gyermekként nem kellett rákényszeríteni magad a játékosságra, vagy az őszinte beszédre. Könnyedén, tisztán, folyamatosan ment ez. Nem kellett a miérteket megértened, mert a szíveddel tudtad a választ. Ez volt a természetes létállapotod. A boldogság állapota. Az extázis, az öröm állapota.

Hogyan tudod újra előhívni magadból ezt a gyermeki ártatlanságot, aki rácsodálkozik a világra? Hogyan tudsz a gyermeki szíveddel élni a világ illúziói között? Hogyan tudnál újra huncutul belemosolyogni a világba?

Mindenhol azt látjuk, hogy a sikeres emberek komolyak, felelősségteljesek, merevek, uraltak, cél-orientáltak..Eltorzult képet kapunk ezekről a felnőttekről és azt hisszük csak így lehetséges elérni egy sikeres, boldog életet. A gyermeki játékosság, rugalmasság, érzékenység, természetesség az utunk során halványodni kezdett.. Meglehet, hogy sokat sérültél lelkileg gyermekkorodban, megbántottak, érzéketlenül kezeltek, nem úgy szerettek, ahogy azt te elképzelted.. Hidd el nagyonis átérzem. Ilyenkor azt hisszük, csak komolysággal, keménységgel érhetjük el a vágyainkat. Én is tapasztaltam.. és van, hogy még mindig tapasztalom. Túl komolyan veszem néha az életet. Régebben elképzelni sem tudtam, hogy örülhetek csak úgy valaminek.. Ok nélkül. Felszínesen éltem, mert elnyomtam inkább minden érzésemet, mintsem valaki azt higgye nem veszem komolyan az életem.. A túlzott komolyság elvitt abba az irányba, hogy az apró örömöket sem vettem már észre..

Majd rájöttem, hogy megélni minden érzelmem a maguk teljességében, megélni az álmaim és látomásaim, ahol minden szent és sérthetetlen, a természetüknél fogva humorosak és örömteliek. Hogy mit is jelent ez? Hogy éld meg az álmaidat! Keress olyan munkát, ami örömet okoz Neked, ami támogatja az érzékenységedet és mély megelégedettséggel tölt el.

És közben légy egyszerű, mint egy gyermek: játssz, szeress, örülj csak úgy, táncolj, énekelj, rajzolj, színezz! Teremts időt ezekre, leginkább az örömteli szabadságra és a játék varázslatára. Mert ezek mind emlékeztetnek gyermeki énedre, gyógyulást hoznak a sérült részedre. Nagyon nagy szükségünk van most erre.

Ez nem azt jelenti, hogy ezzel kikerüljük a problémákat, csak miközben szabadon játszol, lekerül a hangsúly arról, akinek hiszed magad és így hely teremtődik annak, aki valójában vagy. Ettől még lehetnek komoly céljaid és vágyaid, csak emlékezz az ártatlan gyermeki részedre és hívd elő a hétköznapi sürgésforgások közepette. Vedd elő a humorodat egy nehéz helyzet közepette, láss rá mekkora transzformáló erő lakozik benne. A humor oldja a feszültséget és váratlan nézőpontokat fedezhetsz fel benne. A humor nagyszerű tanító, gyógyító és kiváló segítség abban, hogy kicsit lazábban vegyük az életet. A viccelődés, ha bölcsességből ered, igen magas szintű művészet, mely elősegíti a fejlődésed. Emlékezz:

Az ember az, aki képes, az örömre!”

Tekints most erre a gyógyulási folyamatra egy izgalmas kalandként. Törd meg a mintát, legyél szeszélyes, játékos és spontán. Cselekedj most meglepően és vigyél újra színt az életedbe.

Bármennyire is fájt régebben, lásd újra egy gyermek szemével a világot és hamarosan te is észreveszed, hogy humorral, könnyedén és játékosan is lehet élni az életed! Megérdemled, hogy ne vedd túl komolyan az életet! Mosolyogj bele huncutul a világba és élvezd!