Mi is az a szeretet?

Annyit beszélünk erről, mégis mindenkinek annyira más és mást jelent. De vajon melyik a helyes értelmezés? Melyik könyvet kéne felcsapni ahhoz, hogy mindenkinek ugyanaz a kép jelenjen meg a fejében? Nincs erre jó válasz, mert olvashatjuk ugyan azokat a sorokat, mégis máshogyan fogjuk értelmezni.

Észrevettem, hogy sokszor nem is a szeretet hiánya vet véget egy kapcsolatnak, hanem, hogy a két ember teljesen máshogy értelmezi azt. Bátorság kell ahhoz, hogy merjünk másképp vélekedni erről és ne ragaszkodjunk a fejünkben kialakult képhez…

A szeretet egy képesség, amit tanulni kell. Mindenkiben ott van, viszont más mértékben. Valakit azért szeretsz mert jó a humora. Valakihez sokkal mélyebb érzések kötnek, viszont van olyan is, aki igazából fel sem tűnik, hogy ott van az életedben.

Biztosan érezted már, hogy mindent odaadtál valakinek, tényleg mindenedet.. Mégsem volt elég. Ez nem azt jelenti, hogy bárkivel baj lenne, csupán lehet, hogy az illető nem tudta még befogadni azt a fajta szeretetet, amit adni tudtál, de az is lehet, hogy épp te vagy az, aki nem tudta megadni, amire a másiknak szüksége van. Ami számodra minden, az másnak lehet nem a minden és ez fordítva is igaz. Ettől nem válunk szeret képtelenné, vagy nem azt jelenti, hogy nem vagyunk szerethetőek vagy rosszul szeretünk, csupán más mélységekben éljük meg ezeket.

Mégis a szeretet legmagasabb, vagy épp legmélyebb szintje az, amire mindenki vágyik. Az olyan érzés, amikor nincs kifogás, akadály, távolság, betegség, fölösleges körök… amikor nem a beleképzeld éned illúzióját szereted, hanem Őt mindenével együtt. Az az érzés, amikor szabadabb és méginkább önmagad vagy vele, mint nélküle.

„A szeretet az a folyamat, melynek során visszavezetlek önmagadhoz.”

Antoine de Saint-Exupéry

És még valami: Az igazi szeretet akkor tud kiteljesedni igazán, ha mindketten érzitek ezt. És nem a saját értelmezésed szerinti szeretetet próbálod ráerőszakolni a másikra, hanem felismered, hogy neki mire van valójában szüksége. És, ha erre mindketten képessé váltok, akkor találkoztok és átélhetitek azt a fajta szeretetet.

Neked mit jelent a szeretet?