Mire tanítanak a traumák?

Mi a trauma? Vagy kinek mi is a trauma? Annyira egyediek vagyunk, más élethelyzetek, különböző családok, neveltetés, egyedi környezet, egyéni érzelemvilág, viselkedés, személyiség, tanulnivaló, életcél…

Mégis a tapasztalatok azt mutatják, hogy mindenki életében vannak olyan pillanatok, helyzetek, megélések, amik traumaként hatnak ránk. Ilyen például, mikor egy gyermek azt érzi, hogy elhanyagolják, hogy egyedül marad a fájdalmával, vagy épp az a megélése, hogy ő nem is szerethető. De ide tartozik a bántalmazás, sérülések, háborús események, mindennapi beszólogatások, visszautasítás, sportból való kiesés, balesetek, csecsemőket ért behatások… Mind-mind lenyomatot hagynak a testben és a lelkünkben is, amivel, ha nem foglalkozunk, az idő egy pontján akarva, akaratlanul bizony felszínre törnek. 

Azt veszem észre, hogy sokszor nincs is eszköztárunk arra, hogy hogyan kezeljük a trauma által bennünk felgyülemlő haragot, dühöt, sértődöttséget, félelmet, szorongást, csalódottságot.. Mi húzódik a háttérben és mit akar valójában mutatni ez? Sokszor a valóság fájdalmas és ezért hajlamosak vagyunk inkább légvárakat építeni csak, hogy ne kelljen szembesülni azzal, ami van. Ez rövidtávon még megoldás lehet, azonban hosszútávon teljesen elveszíthetjük valódi önmagunkat, kapcsolódásainkat és az életünket.

Egy szakember támogatásával vagy egy mély szeretetkapcsolatban és önmagunkhoz őszinte szeretetteljes odafordulással gyógyulnak a sebek. 

Első lépésként bizalomra és bátorságra van szükség ahhoz, hogy meg tudjuk engedni magunknak az emlékezést és szembenézzünk a fájdalmas dolgokkal, majd, hogy megengedjük magunknak a közben feljövő érzelmeinket is. Mert bizony ezek meg nem élése mind-mind elzárnak önmaguntól és gyakran annyira beletemetkezünk ezekbe, hogy már hinni sem tudunk egy szebb jövőben. Pedig mindannyian megérdemeljük, hogy egy teljes, örömteli életünk lehessen.

Mit tehetsz?

Kezdetben bátran kérj segítséget, aki fogja a kezed és átlendít a nehezebb perceken, keress biztonságos közeget, ahol elfogadják az érzéseidet, vedd körül magad támogató emberekkel és bízz magadban, hogy ez másképp is lehet. Mert amint ez megtörténik, rájössz, hogy igazából minden fájdalom, csalódottság, minden fájdalmas esemény csak tanítani akart valamire. Arra, hogy ki is vagy Te valójában, milyen képességeid vannak, milyen erősforrásokkal rendelkezel, rá akart ébreszteni a saját erődre, a határaidra, önmagad szeretetére, arra, hogy mekkora értéket képviselsz. 

Nem kell egyedül harcolni

Tudom, hogy ez egyedül nehéz. De nem is kell ezt egyedül megtenned! Lehet egyszerűbb most elnyomni, elhallgatni, elbújni a valóságtól. Lehet, most egyszerűbb még enyhíteni függőségekkel a veled történő eseményeket, azonban azt is tudom, hogy mennyire felszabadító új alapokra helyezni az életed, a traumáidhoz való hozzáállásod, rálátásod és mennyire egész életet tudsz élni, ha építkezel belőle. Hiányaid helyett lásd a kincseidet. Mindent, amit ad egy bizonyos helyzet. Az mutatja meg ki is vagy Te, mi van benned, milyen lehetőségeid vannak az életedben. Mindezt nem kell egyedül tenned. Vannak segítők, támogató közegek, egyéni módszerek, sejtszintű oldások, ezekkel dolgozom például én is a terápiákon. 

Azonban a változáshoz, a traumák elengedéséhez Te is kellesz! Dönthetsz úgy, hogy szembenézel a valóságoddal, nem menekülsz többet és lehetőséged adsz egy szebb jövőnek és annak, hogy újra kapcsolódj önmagadhoz, ahhoz, aki Te eredendően vagy!

Másképp is lehet!