Élvezetet találni a mozgásban

Hogyan lelhetnénk valóban örömünket a mozgásban? Hogyan állhatnánk úgy hozzá, hogy ez egy ajándék és hála a testünk felé, hogy életben tart minket? Milyen más nézőpont ez, minthogy azért mozgok, mert utálom a testem vagy azért, hogy büntessem magam és eltereljem a fájdalomról a figyelmem, aztán meg, ha újból sínen van az életem ismét elkerülöm a mozgás gondolatát is egy életre…

Lehetetlen hosszútávon úgy szokást kialakítani, hogy fájdalom kapcsolódik hozzá, vagy épp önbűntetés, sanyargatás, szorongás, stressz. Nem egyszerűbb olyan dolgot csinálni, amihez élvezet, öröm, móka kapcsolódik? Vagy akár feltöltő érzés és hála? Meggyőződésem, hogy DE! Hosszútávon biztosan eredményesebb. Én inkább élvezem amit csinálok, minthogy szenvedjek egy életen át. 

Világ életemben mozogtam és őszintén odavissza vagyok a sportolásért. Ez a hivatásom is, a mozgás örömét adom tovább másoknak is, hogy érezzék ők is ezt a felszabadult érzést. Viszont hozzáteszem, hogy mindenkinek más fajta mozgás, sportolás az, ami örömöt okoz. Volt idő amikor magamra kényszerítettem, hogy márpedig nekem edzőteremben gépeken kell edzenem, mert csak akkor lehetek szép formás és hiteles. Annyira untam minden egyes gyakorlatot, hogy nem is tudod elhinni. Azonban imádtam röplabdázni, csoportos órákra járni, mégis olyat kényszerítettem magamra, önmagam és mások elvárása miatt, amit nem szerettem… Gondolhatod meddig tartott ez a hatalmas lendület…

Mikor rájöttem arra, hogy amit élvezetből csinálok, az fog formálni úgy, hogy észre sem veszem, már nem volt kérdés, hogy mivel töltsem a sportolási időmet. Mai napig csak olyan mozgást végzek, amiben valóban örömömet lelem, ahol jó a társaság, ahol úgy szépülök, hogy észre sem veszem, ahol feltöltődöm és mellette fejlődni is tudok, ahol nem azon agyalok, hogy mikor van már vége, ahol megszűnik minden problémám és csak a jelenben áramlok a változások közepette. 

Neked is biztosan van ilyen fajta mozgás, csak nem kerested még eleget. Táncolj csak úgy a nappalidban, engedd át magad az érzésnek, figyeld meg, milyen érzéseid vannak közben. Vagy keress fel egy barátot és kérdezd meg tőle, ő mit sportol, aztán menj vele. A séta erejét se becsüld le! Én szenvedélyes sétáló vagyok, akkor jönnek a legnagyobb ötletek. Steve Jobs is híres volt arról, hogy sétáló értekezleteket tartott. Nem hiába. Lehet Neked is ez válik be. 

A mozgás végtelen élvezet és örömforrás, amit gyermekként tudtunk, aztán valahol ez elveszett. Lehet, hogy az iskolában… sokszor plusz 3 kör futással büntetnek, ha épp elevenkedtél az osztálytársaiddal, vagy épp csak nem tudtad időre lefutni, amit elvártak. Gyakran ilyenkor úgy éljük meg, hogy a futás a büntetés egyik formája. Vagy az egyik ismerősöm azt mesélte, hogy kinevették őt az iskolában, mert fejbe találta egy röplabda, így elkönyvelte, hogy a sportolástól ő nevetségessé válik ezért nem is próbálkozott vele. Döbbenet, hogy mennyi ilyen tudatalatti programunk működik, viszont, hiszek benne, hogy ezt lehet másképp is. Újra nekiállni, megpróbálni és megtalálni a nekünk megfelelőt. Átérezni, hogy már nem azokat az időket éljük és élvezhetjük anélkül, hogy bárki kinevetne vagy megbűntetne minket. 

Mi a sportolással kapcsolatos első élményed? Kapcsolódik hozzá bármilyen szégyenérzet, kirekesztettség, fájdalom, stressz? Beszélgess erről valakivel és meglátod, ma már egészen más a helyzet. Veled vagyok!

Bátorság kell szembenézni, hogy mi is az, ami valójában bennünk van és megakadályozza, hogy örömünket leljük az életben, a mozgásban. De ha a fenti kérdéseket felteszed magadnak, akkor azzal már elindultál az úton. Nem kell, hogy élsportoló legyél, csupán annyi, hogy egészségesen élj és néha pont elég csak annyi, hogy sétálsz egy nagyot. A mozgás egy hála kifejezés az életünkért. 

A következő cikkemben a bennünk zajló párbeszédről fogok beszélni Nektek, mert sokszor nem is az elkezdés jelenti a legnagyobb kihívást, hanem a közben magunkkal folytatott belső párbeszédünk hat ránk igen erősen.